It’s the aerobar

Het gebeurt nog vaak dat we klanten voor een bike fit binnen krijgen met prachtige fietsen die soms helaas alleen niet passen. In onwetendheid gekocht of gewoon door een incorrect advies bij de dealer. De nieuwe generatie triathlonfietsen wordt steeds complexer wanneer je niet dagelijks met de materie te maken hebt. De zogenaamde ‘intergrated’ cockpit’s zorgen ervoor dat de frame stack en reach maten steeds minder duidelijkheid geven en vervangen moeten worden door de armpad stack en de armpad reach. En als je niet weet waar jouw eigen maten hiervan zich in ‘space’ bevinden in combinatie met wat het fit bereik is op een specifiek model fiets kan het al heel snel heel erg misgaan

Onlangs kwam er een klant binnen met een mooie Giant Trinity Advanced Pro in een maat M. Op het eerste gezicht werd al duidelijk dat rijder en afmetingen niet een match met elkaar waren. En dat werd ook bevestigd door de klant. De fiets en hij waren duidelijk nog geen vriendjes. En dat gingen ze niet worden ook……

De afstand tussen het zadel en de armpads was maar liefst 54 cm en comfort technisch zat de klant redelijk tegen zijn fysiek haalbare aero positie aan. Om een lang verhaal kort te maken, na de bike fit op de Guru DFU kwamen we op een afstand van zadel naar armpad uit van 44 cm. Dat is maar liefst een verschil van 10 cm. Zelfs wanneer we het zadel maximaal naar voren zouden schuiven op de rails en op de zadelpen en de armpads maximaal naar achteren komen we niet eens in de buurt van deze nieuwe afstand en positie.

Omdat de fiets vrijwel nieuw was, slechts 3 x mee gereden, hebben we een rapportje gemaakt waarmee de klant terug kon naar zijn dealer. Daar eenmaal aangekomen was de dealer niet helemaal happy, maar uiteindelijk wilde hij de fiets dan toch wel omruilen voor een maat S. En hier gaat het mis qua kennis of liever het gebrek aan kennis. Het verschil in framelengte tussen de maat M en de voorgestelde maat S is bij de Advanced Pro namelijk slechts 7 mm. En we moeten 100 mm overbruggen……Het frame is echter in maat S wel bijna 2 cm lager en de rijder had op de maat M al het maximale aantal spacers onder de armpads zitten. Dus het stuur zou op de maat S hoe dan ook 2 cm lager uitkomen dan was gewenst. Met deze omruiling zou de klant nog veel verder van huis zijn.

Het probleem van de steeds mooier afgewerkte cockpit’s op de triathlonfietsen is dat het fitbereik per fiets ernstig verschilt. Op de grafiek hierboven hebben we 5 populaire modellen triathlonfietsen naast elkaar gezet (pic with courtesy of slowtwitch.com). De genoemde maten zijn de maataanduidingen van de fabrikanten, maar in werkelijkheid gemeten in cm’s zijn deze fietsen vrijwel identiek van maat. Bijv. de frame stack en reach van de Quintana Roo PR6 is resp. 540 en 425 mm in een maat 54. Bij de Felt IA in maat 56 is dat resp 546 en 425 mm. Dus slechts 6 mm meer frame stack en toch is de QR een maat 54 en de Felt een maat 56. Je zou tussen 2 maten een groter verschil verwachten. En de Trek Speed Concept in maat Large is met een frame stack en reach van resp 541 en 426 slechts 1 mm hoger en langer dan de QR PR6 maat 54……..Maat Large en een 54 zou je niet direct verwachten als maten die even groot zijn.

Maar waar het bij je triathlonfiets echt om gaat is waar je ellebogen zich in ‘space’ begeven. Waar moeten die ten opzichte van het bottom bracket (waar alles vandaag wordt gemeten) terecht komen. Op de afbeelding hebben we het fit bereik van de armpads per model in een gekleurde rechthoek geplaatst. Dan wordt veel beter zichtbaar dat bij het ene model er veel speelruimte in de hoogte van het stuur zit, maar veel minder in de lengte. Of er zit heel veel verstelbaarheid in zowel de lengte als de hoogte of juist bijna helemaal geen verstelbaarheid zoals bij de Giant. Al deze fietsen komen qua echte frameafmetingen binnen enkele mm’s van elkaar, maar hebben door de specifieke eigenschappen van hun ‘intergrated’ sturen een compleet ander bereik in fit-range. En weet je van te voren niet wat je armpadstack- en reach is en/of niet wat je wel en niet kunt halen op welke fiets dan is de kans best groot dat je er flink naast komt te zitten met alle gevolgen van dien…….Be prepared en doe eerst een goede fit om te weten wat je zadel is en wat je armpadstack en -reach zijn en koop daarna iets waarvan je zeker weet dat het gaat passen.

Meer informatie over onze bike fitting? Klik hier