het aantrekken en onderhoud van je wetsuit

De beste manier om je wetsuit aan te trekken laten wij in dit filmpje aan je zien. Volg de verschillende stappen en je kunt zo lang mogelijk van je wetsuit genieten zonder dat het onnodig beschadigt.

Zorg ervoor dat bij het omhoog werken van de armen de handen altijd helemaal door de mouw heen zijn en de manchet/boord niet achter je horloge vastzit en/of achter het breedste deel van de hand klemt.

Trek nooit je mouw met kracht over je horloge maar als je weerstand voelt help dat deel dan even over je horloge of hand heen totdat het echt op het smaller deel van de pols/onderarm zit. Trek ook nooit aan het neopreen vlak boven een naad. Moet er een deel van de mouw of het been omhoog gebracht worden en je voelt dat er al wat spanning op het neopreen staat neem dan juiste de naad al in de handen en beweeg dan het materiaal omhoog. Wanneer je extra kracht net boven een naad gebruikt en via deze weg het neopreen eronder omhoog wilt werken bestaat de kans op ‘overpulling’. En dan loop je het risico dat je juist het neopreen uit de stiknaad vandaan trekt.

Een nieuw wetsuit kan in eerste instantie wat minder soepel aanvoelen. Rek daarom de mouwen en schouders al lichtjes van te voren op.

Bij het gebruik van het wetsuit in zwembad direct na het zwemmen goed uitspoelen. Chloor is niet goed voor je wetsuit als dat uren/dagen achter elkaar in je wetsuit blijft zitten. Dus spoel het zo snel mogelijk goed uit met schoon water. En bij gebruik in het buitenwater is uitspoelen sowieso ook verstandig i.v.m. het verwijderen van bacteriën en vuil.

Hang je wetsuit na het uitspoelen op een grote hanger te drogen en niet in direct zonlicht.

Het kan zijn dat je door de beweging van het ademen een schuurplek in de nek krijgt. Dat kan ongeacht het merk of model zijn. Gebruik in dat geval geen Vaseline, maar uitsluitend een stick zoals deze RunGuard

Heb je een HUUB wetsuit kijk dan nog eens naar deze video om exact te zien hoe het systeem van de rits werkt.

Vergeet niet om je wetsuit uit de auto te halen als je dit als vervoersmiddel hebt gebruikt om naar een training of race te gaan. Het wordt in een auto in de zon veel warmer dan goed is voor het neopreen en de lijm. Een paar uur in de brandende zon kan al genoeg zijn om lijm en neopreen aan te tasten.

Mocht je onverhoopt toch een beschadiging in je wetsuit trekken dan is deze meestal zelf makkelijk te repareren via de onderstaande stappen.

  • Zorg voor neopreen lijm die elastisch blijft wanneer het droog is bijv. van het merk Black Witch. Eventueel verkrijgbaar via onze webshop .
  • 2. Open de beschadiging en reinig deze met een klein beetje alcohol zodat de lijm goed kan hechten. Smeer een beetje lijm op het uiteinde van een wattenstaafje en smeer beide delen van de beschadiging in met de lijm en verdeel dit goed. Laat de lijm daarna even drogen.
  • 3. Kleef beide delen daarna op elkaar zodat ze goed aansluiten en hou deze een paar minuten op elkaar gedrukt
  • 4. Eventueel kun je bij een grotere beschadiging een stukje plakband over de scheur heen plakken zodat beide delen goed tegen elkaar aan blijven zitten tijdens het drogen van de lijm.

Gebruik je het wetsuit langere tijd niet dan kun je het wetsuit beter niet op de hanger laten hangen, maar dit op een droge plaats neerleggen. Mocht je geen ruimte hebben om je wetsuit volledig uit te leggen stop dan op de plaats(en) waar je het wetsuit dubbel vouwt een keuken/toiletrol zodat er geen vouw in het neopreen komt te zitten. Heb je je wetsuit meer dan twee weken niet gebruikt of is het compleet nieuw dan is het verstandig om voordat je het gaat gebruiken de binnenzijde een keer helemaal nat te maken en daarna een nachtje te laten drogen.

De volgende ochtend is je wetsuit droog genoeg om het goed aan te trekken, maar omdat er nog steeds wat vocht in het neopreen zit is het elastischer dan wanneer het helemaal droog is. Je loopt dan minder kans op beschadigingen bij het aantrekken.

Veel plezier met je wetsuit.